Boze buien and how to handle them

De boze buien van je kind, we kennen het bijna allemaal wel. Onze schattige peuter heeft er opeens geen zin meer in en gaat languit op de supermarktvloer liggen. Geen opwaartse beweging meer in te krijgen en tot je ergernis komt er een geluid uit gelijk één misthoorn. Je kijkt ongemakkelijk om je heen, sommige mensen glimlachen je bemoedigend toe, in andere blikken meen je ergernis te zien. Kortom je voelt je ongemakkelijk en wilt de situatie zo snel mogelijk weer onder controle krijgen.

Verschillende belangen.

En dat laatste, dat is ook wat jouw schattige peuter probeert. Die heeft inmiddels door dat hij ‘nee’ kan zeggen en een eigen willetje heeft en die probeert ook de controle te krijgen en de situatie naar haar of zijn hand te zetten. Waar jij gewoon je boodschappen wilt doen binnen een afzienbaar tijdsbestek, wil je kind aandacht, of een snoepje, een koekje of gewoon even laten weten dat het geen zin heeft in deze winkel. Verschillende belangen dus.

Maar wat is nou handigheid in deze situatie.

Je kind is aan het uitproberen, de grenzen aan het bevoelen en kijken waar die zich bevinden. Is het wenselijk dat je languit op de supermarktvloer gaat liggen? Nee, in de regel niet.

Wat je dus kan doen is je kind een alternatief bieden. Zonder dat je je helemaal hoeft in te leven in wat je kind eigenlijk wil, kun je met woorden aangeven dat het met op de grond gaan liggen krijsen niks bereikt. Als het wat van je wil dan kan het dat gewoon vragen. Benoem dan even dat je weer verder gaat en dat je kind meer dan welkom is mee te lopen. Je kan daarna verder lopen en verder gaan met waar je mee bezig bent zonder er verder nog heel veel aandacht aan te besteden.

9 van de 10 keer zal het kind door krijgen dat het niks bereikt met blijven liggen gillen en zal je weer komen opzoeken. Zo leert je kind in basis dat communiceren de makkelijkste weg is om iets gedaan te krijgen.

Een sterke wil. 

Ja en dan heb je kinderen die een sterke wil hebben, blijven liggen en er een tandje bij doen en nog meer geluid gaan produceren.

Bedenk dat je kind aan het proberen is, die grenzen op wil rekken. Feitelijk wil het kind een grens gaan voelen daar zit hem namelijk ook de veiligheid in. Soms zit er dan ook niks anders op dan die spartelende bundel plezier op te pakken en mee te dragen. Laat jouw armen dan die grenzen en die veiligheid zijn.

Meer weten over hoe om te gaan met de boze buien van je kind of heb je hulp en/of advies nodig, neem dan contact op via www.kienkids.nl. Dan neem ik zo spoedig mogelijk contact op.

Tags

Terug naar het overzicht