Coaching bij boosheid

Boosheid is een basis-emotie, een vaak primaire reactie die te herkennen is aan de mimiek maar vaak ook aan de gehele lichaamshouding. Als je heel boos bent kun je niet zo goed meer nadenken, de cognitieve vermogens staan uit en je reptielenbrein (de hersenstam) neemt de regie over.

Onze 3 breinen

Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van onze 3 hersenen. Het is verantwoordelijk voor ons meeKien Kids - Boze buienst primitieve levensfuncties, zoals ademhaling, hartslag, temperatuurregeling, voortplanting en eetlust. Maar ook voor de vecht of vlucht instincten. Allen die noodzakelijk zijn om te overleven.

Daarnaast heb je nog je zoogdierenbrein (limbisch systeem), in dit deel zit je geheugen en hier worden je emoties gereguleerd en verwerkt. Het limbische brein helpt je, samen met het reptielenbrein, zo om gedrag dat een fijn gevoel geeft te herhalen en gedrag dat een nare ervaring geeft te vermijden. De uitkomsten van het trail and error- leren wordt hier dus opgeslagen.

Het menselijk brein (de neocortex of hersenschors), gebruik je om rationeel en logisch na te denken. Het helpt je weloverwogen beslissingen te nemen en problemen te analyseren.

Wat gebeurt er bij boosheidboosheid-op-zich-een-prima-emotie

Als je heel erg boos bent neemt je reptielenbrein de regie over, het zoogdierenbrein waarin je emoties worden gereguleerd staat uit evenals je mensenbrein. Je overzicht is weg en je kan niet meer logisch nadenken.

Als dan diegene waar je boos op bent op dezelfde wijze terug gaat reageren hebben we twee mensen die niet meer kunnen nadenken. Beiden staan op de overlevingsstand en zien dit als een strijd op leven en dood. Iets ogenschijnlijks kleins kan dan uitgroeien tot een buiten proportioneel gevecht met schreeuwen en boze houdingen en soms zelfs fysiek geweld.

Boosheid, op zich een prima emotie

Boosheid op zich is niet erg, net als zoveel emoties is het een prima emotie als het maar in proportie en balans is met overige emoties en de ontwikkeling van het kind. Er ontstaan problemen als de boosheid: te intens is, te vaak voorkomt, te lang duurt, tot agressie en fysiek geweld leidt, het spel of vriendschappen gaat verstoren. 

Richting de oplossing

De meest veilige en leerzame plek om ruzie te maken is doorgaans thuis. Is je kind boos en staat het tegenover je te stampvoeten of schreeuwen dan mag je als ouder hier best een opmerking over maken als het grensoverschrijdend is. Echter een begrijpende en erkennende houding als ouder voor de emoties van het kind is ook erg belangrijk. Door die erkenning te geven haal je het kind even uit zijn reptielenbrein, kan het zoogdierenbrein weer meedenken. Het kind voelt zich gehoord, gezien en geliefd. Vervolgens kan je dan het gesprek aangaan. Niet over de boosheid of de uitingsvorm daarvan, want dan is de kans groot dat het kind weer terugschiet in het reptielenbrein maar over de aanleiding van de boosheid.

Dit is soms een lastig proces, te meer als je als ouder zelf ook volop in je boosheid schiet. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, neem dan contact met mij op.  Dan bel of mail ik zo spoedig mogelijk terug om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Ervaringen

“Wij zien al zoveel verandering! Ook vanuit de familie en van de juf op school krijgen we te horen dat hij veel beter in zijn vel zit en vrolijker kan spelen met de andere kinderen.”

“Hij vond het fijn om naar Nienke toe te gaan. De 1e kennismaking was direct goed. Zowel hij als wij ouders hebben goede handvatten gekregen. Contact was er snel met, na elk coaching gesprek een prettige terug koppeling. Wij raden Nienke zeker aan. Nogmaals bedankt. Wij hebben een goede keus gemaakt om jou te vinden.”

Terug naar het overzicht