De boog is constant gespannen en de lat ligt hoog

Je hebt veel ballen hoog te houden; het begint natuurlijk al vroeg in de ochtend als de klanken van de kinderstemmen, hard of zacht of richting schreeuwend je bereiken. Je faciliteert het ontbijt, maakt de lunchpakketjes, ochtendhapjes en drinkbekers klaar. Pakt snel wat koffie en kwark en geniet even van een moment aan de tafel. Hup richting school en snel op het fietsje weer terug.

Terwijl je met één hand de wasmachine vult reikt je andere naar je tas om richting een afspraak te gaan. De hele dag ben je een en al dynamiek, je telefoneert, je werk, je studeert en tegen de tijd dat je om ongeveer 17:00 uur de deur achter je dicht trek en weer op je fiets richting de BSO zit, maak je in je hoofd een watetenwevandaag-boodschappenlijstje. Bij de supermarkt om de hoek glimlachen ze je vol herkenning tegemoet.

Blije gezichtjes en dralende kinderen op de BSO. En nog voor we thuis zijn klinkt de bekende zin “mogen we thuis op de Ipad”? Je kookt onder het genot van de klanken van Roblox, TikTok en Netflix, denkt de tafel en gelukkig hoef je niemand meer te voeren. Je luistert naar de belevenissen van de dag, glimlacht terwijl je eigenlijk al doodop bent, ergens hoor je een WhatsAppje, mail of mms binnenkomen en je onderdrukt de neiging te kijken. Je zorgt dat iemand de tafel afruimt en de vaatwasser vult, zet thee, helpt bij het huiswerk, dirigeert richting badkamer en bed en leest voor uit Harry, Dummy of De Muts. Ai zat er niet nog een was in de machine…

Wie herkent dit niet, het constante bezig zijn en in de huidige maatschappij ben je veel alleen en druk bezig. Want de overige leden van het gezin rennen in gelijke mate doch op afstand met je mee. De boog is constant gespannen en de lat ligt hoog. Wat voor signaal geven wij daarmee af aan de volgende generatie? Als wij als ouders al niet even kunnen gaan zitten om een boek of tijdschrift te lezen of samen met de kinderen een spelletje te doen. Als wij constant gehoor geven aan de roep van onze mobiele telefoon? Wij zijn het voorbeeld, zij kijken naar ons en kopiëren en spiegelen.

Ga eens bewust op die bank of lekkere stoel zitten met een boek of tijdschrift, misschien komen ze wel naast je zitten met hun boek. Maak samen een puzzel of doe een spelletje. Onthaast en zo onthaast het hele gezin een beetje mee. Want als de balans zoek is dan ontstaat er ruimte voor ruis..

Toch disbalans en ruis? Neem dan contact met me op, ik denk graag met je mee.

Terug naar het overzicht