Evaluatiemoment na een scheiding

Als de beslissing is gevallen en jullie gaan scheiden. Gaan jullie samen met de mediator kijken hoe jullie straks na de scheiding voor jullie kinderen gaan zorgen. Het is voor jullie en jullie kinderen fijn als dit goed geregeld is.

Evaluatiemoment

Wat ook belangrijk is en wat er vaak bij in schiet, is om na een tijdje een moment in te plannen en samen te bespreken hoe alles gaat. In zo’n evaluatiemoment bespreken jullie de gemaakte afspraken nog even door. Zijn deze voor iedereen haalbaar en prettig. Hoe ging het de afgelopen periode, wat loopt fijn en waar is ruimte voor verbetering.

Plan dus na een paar maanden een evaluatiemoment in. Dit doen jullie niet als ex-partners maar als ouders, samen met jullie kinderen.  Geef ruimte voor de kinderen om hun mening hierover echt te mogen geven. Houdt hierbij in jullie achterhoofd dat jullie kinderen loyaal aan jullie als ouders zijn en het jullie naar de zin willen maken, niet te moeilijk willen zijn. En in dat kader zullen zeggen dat ze alles goed vinden gaan en ze zich fijn voelen. Vraag dus veel door bij het uitvragen van hun mening. Nodig ze uit… “Wij willen je/ jullie mening echt graag horen, die is erg belangrijk voor ons.” “Ik wil heel graag weten hoe jij je hieronder voelt. En vraag nogmaals door, en nogmaals. Ook als een onderwerp gevoelig ligt.

Open houding

Dit vraag een open houding van jullie als ouders, waarin je als ouder niet afgeleid maar echt in het moment bent. Neem dan ook ruim de tijd voor zo’n evaluatie. Leg alle mobieltjes met geluid uit buiten bereik en richt al je aandacht op het gesprek. Zo geef je ook al aan dat je belang hecht aan wat ze vertellen. Probeer je niet aangevallen te voelen, en merk je dat dit toch gebeurt? Leun dan even naar achteren en besef je dat jullie kinderen van jullie houden. Ze vallen niet aan, ze weten alleen nog niet hoe ze hun woorden anders kunnen kiezen. Vraag dus door naar wat ze echt bedoelen te zeggen.

En merken jullie nou dat jullie hierin wel toch wat hulp kunnen gebruiken? Neem dan contact met mij op. Dan bespreken we samen wat eigenlijk al heel goed gaat en waarbij ik jullie nog wat kan helpen. Want goede communicatie naar elkaar maar ook naar de kinderen is superbelangrijk maar soms ook door alle bijkomende emoties best lastig. En dat is nou precies waarmee ik jullie kan helpen.

Tags

Terug naar het overzicht