Hoe overleef ik een (auto)vakantie met mijn gezin?

Hoe overleef ik een (auto)vakantie met mijn gezin? Laten we eerlijk zijn, op vakantie gaan is altijd wel een gedoetje. Je kijkt er maanden naar uit, praat er samen over en pluist de vakantiegids of de website van het gebied waar jullie heen gaan helemaal uit. Hoe dichter de maand juli nadert hoe meer het gaat kriebelen. Spullen opzoeken en uitzoeken, achter welk schot liggen ook alweer de vakantiespullen en je kan altijd wel iets niet meer terugvinden. Die handige inpaklijst lijkt ook spontaan verdwenen en dus maak je maar weer een nieuwe.

VAKANTIESTRESS OP VAKANTIE GAAN.

En dan breekt die laatste week voor de vakantie aan. Op je werk zet je een tandje bij want je wil alles goed afronden en overdragen. Redden ze het wel al die weken zonder jou? In de avond pak je de tassen, zoek je alle spullen bijeen en in het weekend koop je de laatste dingetjes. De kinderen raken langzaamaan ook opgewonden van het vooruitzicht van een vakantie ergens in den vreemde en gonzen om je heen. Lopen, met de door jou zorgvuldig bijeen gelegde spullen te slepen en met een vermoeide glimlach en opeengeklemde kaken snauw je dat ze daarvan af moeten blijven. De avond voordat jullie gaan wordt de auto ingepakt, een ware puzzel en elk jaar weer neem je je voor minder mee te nemen. Voordat je gaat slapen loop je in gedachte je lijstje nogmaals door.

EN DAN IS HET TIJD OM TE GAAN.

De wekker gaat te vroeg, jullie zijn allemaal moe en lopen elkaar in de weg. Iedereen zoekt de laatste spulletjes voor onderweg bij elkaar. Broodjes worden gesmeerd. En dan is het tijd om in de auto te stappen. Op de achterbank worden spullen geïnstalleerd, geduwd en gemopperd. Benen worden elk jaar langer en de ruimte beperkt. Je hoort een vloek, een zucht, iemand begint te huilen. Waar is nou die gezellige vakantiesfeer? Nog voordat je wegrijdt ben je al aan die borrel op de 1ste overnachting toe.

STRESSVRIJ OP VAKANTIE, KAN DAT?

Aan een beetje gezonde vakantiestress ontkom je niet. Voor bijna ieder mens is op vakantie gaan uit je comfortzone en deels in het onbekende stappen. Je huis, tuin en wijk is je bekend. De zaken lopen veelal voorspelbaar. Dat is op vakantie niet zo en dat begint al als je de grens oversteekt. Deels is dat de charme van op vakantie zijn maar niet iedereen kan hier even makkelijk mee omgaan. Je hiervan bewust zijn en dat dat een normaal gegeven is kan al helpen jezelf en de ander hierin wat ruimte te geven.

Kinderen voelen hun ouders haarfijn aan, jouw vakantiestress hebben ze al lang gemerkt. De signalen die je uitzendt zijn dan ook tegenstrijdig. In woord geef je aan zin te hebben in de vakantie, geweldig straks zon, zee, cultuur en strand en maar aan de andere kant zien ze een gestreste ouder die zich mopperend door het huis begeeft en helemaal geen zin in die vakantie lijkt te hebben. Dit schept verwarring en geeft onrust waardoor zij zich wat drukker kunnen gaan gedragen, waar jij dan weer de kriebels van krijgt.

TIPS OM VAKANTIESTRESS TE VOORKOMEN

Gun jezelf in de aanloop naar de vakantie wat meer tijd om je vakantiestress te onderzoeken en bedenk wat jou kan helpen minder stress te ervaren. Denk hierbij aan:

  • Werkoverdracht, begin hier tijdig mee en geef je grenzen aan. Ook als die aardige collega vraagt of je nog snel iets kan doen.
  • Begin op tijd met de voorbereiding en maak eventueel gebruik van een lijstje.
  • Verdeel de taken zodat je niet het idee hebt alles alleen te moeten doen. Hoe ouder de kinderen worden hoe meer ze mee kunnen helpen door bijvoorbeeld zelf hun spullen klaar te leggen waarna je er samen nog even naar kijkt en ze inpakt.
  • Bespreek je zorgen en verwachtingen met je partner.
  • Neem tijd voor jezelf, ook tijdens de vakantie.

En zeg nou zelf, hoe reëel is het om uit je comfortzone duizenden kilometers met zoveel personen samen op 2m² te zitten en dan te verwachten dat het al die tijd gezellig is.

MAAK AFSPRAKEN MET ELKAAR. 

Nog een manier om wat meer rust voor iedereen te creëren is door afspraken te maken. Wat liep er voorgaande jaren stroef. Wat vindt ieder lid van het gezin belangrijk of heeft eenieder nodig om optimaal van de vakantie te kunnen genieten.

Voor onderweg tijdens de reis: hoe vaak willen we stoppen? Wel of niet eten in de auto? Gaan we de hele reis op een scherm? Zo nee, wat zijn de schermtijden en wat neem je verder allemaal mee om je te vermaken? Maar ook voor op de vakantiebestemming: wie slaapt bij wie? Eventueel bed- en opstatijden? Hoe vaak gaan we naar een ander stadje? Schermtijden?

Door hier samen over na te denken en iedereens stem hierin te horen kom je samen tot afspraken. En dan zal je merken dat dit veel meer rust en weinig discussie of ruzie geeft. Door de afspraken te noteren en mee te nemen kun je ze er makkelijk bij pakken als er een onduidelijkheid over is.

Meer weten of gewoon even sparren? Neem dan contact met mij op. Dit kan via het contactformulier, per mail of whatsapp.

Terug naar het overzicht