Is jouw kind hoogbegaafd? 11 kenmerken op een rijtje

β€˜Ik weet het nog goed, klas 6 van de basisschool, ik geloof dat hij Martijn heette.Β Terwijl ik mij met moeite door mijn rekenboekjes worstelde maakte hij met gemak alle sommen en was al in boekje 14 bezig. Hij vroeg niet veel aandacht, werkte rustig door. Niet dat ik heel druk was en ook mijn rapport was prima. Maar π’ƒπ’Šπ’‹ π’‰π’†π’Ž 𝒅𝒓𝒐𝒐𝒑 𝒅𝒆 π’”π’π’Šπ’Žπ’‰π’†π’Šπ’… 𝒆𝒓 𝒗𝒂𝒏𝒂𝒇. Ik daarentegen was weer heel goed in tekenen en handenarbeid.’

Twee verschillende kinderen en beiden waarschijnlijk hoogbegaafd. Twee verschillende uitingsvormen, karakters en een meisje en een jongen. Dat laatste maakt ook zeker verschil in zichtbaarheid.

Hoogbegaafde kinderen herken je niet alleen maar aan hun intelligentie, ze hebben nog 𝒗𝒆𝒆𝒍 π’Žπ’†π’†π’“ π’Œπ’†π’π’Žπ’†π’“π’Œπ’†π’π’…π’† π’†π’Šπ’ˆπ’†π’π’”π’„π’‰π’‚π’‘π’‘π’†π’. Aan deze 11 kun je ze o.a. herkennen.

Zo herken je hoogbegaafdheid bij je kind

1. Meer uitdaging nodig op school
De schoolse taken zijn vaak te makkelijk, je kind heeft al verrijkingswerk of gaat naar een plusklas. Ook in complexe taken heeft hij goed inzicht. Daarnaast valt bij hoogbegaafde kinderen vaak het hoge niveau van hoe ze dingen formuleren op.

2. Doorzettingsvermogen
Geeft je kind snel op als iets niet lukt? Juist als de oefening net iets moeilijker is of niet meteen doorzien wordt. Hoogbegaafde kinderen streven ernaar om de taak toch voor elkaar te krijgen. Of het hun zal lukken en of ze de uitdaging aangaan, hangt van hun mindset af en of ze op het voor hen juiste niveau worden uitgedaagd.

3. Nieuwsgierig
Ieder kind heeft een β€˜Waarom?’ periode. Hoogbegaafde kinderen lijken zich permanent in deze fase te bevinden, want ze zijn vaak ontzettend nieuwsgierig en willen het liefst de hele dag nieuwe dingen uitvinden of -testen. Je kind heeft dan ook een brede interesses en stelt zoveel vragen waarop zelfs jij uiteindelijk het antwoord niet meer weet. Leve de Google Home!

4. Creatief
Hoogbegaafde kinderen zijn vaak heel creatief. Op de basisschool tekent je kind vaak een stuk beter dan z’n klasgenootjes en tekent bijvoorbeeld al snel in perspectief. Van een oude kerstpakkettendoos kunnen ze een heel huis, paleis, astronautenpak of wat al dan niet meer maken. Ook bedenken ze de creatiefste oplossingen voor dagelijkse problemen.

5. Olifantengeheugen
β€˜Mam, wist je dat een potvis verticaal slaapt en dat het vrijheidsbeeld ook door Gustaf Eiffel is ontworpen?’ Onthoudt je kind alles wat hij heeft gehoord of ergens heeft gelezen? En kan hij/zij het dan ook nog uiterst gedetailleerd navertellen? Het geheugen van een hoogbegaafd kind is vaak ijzersterk en gaat jaren terug. Over bijvoorbeeld de taart die gemaakt was voor hun 1ste verjaardag.

6. Humor
Een hoogbegaafd kind heeft een bijzonder gevoel voor humor op een niveau die andere kinderen vaak nog niet snappen maar de meeste volwassenen wel.

7. Oude ziel
Door hun uitgebreide kennis kunnen ze soms opmerkingen maken alsof ze al meerdere levens geleefd hebben en jij je serieus afvraagt waar ze de informatie of de woordkeus vandaan halen. Je kind zal de neiging hebben naar oudere kinderen en volwassenen toe te trekken? Hoogbegaafde kinderen zien de wereld vaak door een andere bril dan leeftijdsgenoten en voelen zich niet altijd begrepen door hen.

8. Perfectionistisch
De lat ligt hoog voor hoogbegaafde kinderen; het is zelden goed genoeg. Ze stellen hoge eisen en zijn erg perfectionistisch. En dit maakt ze ook erg kritisch op zichzelf en hun omgeving. Ook maakt dit dat ze soms over iets ogenschijnlijk simpels enorm kunnen panikeren want alles moet meteen goed.

9. Minder slaap
Kan je kind goed af met weinig slaap; ligt het ’s avonds nog lang wakker of is het – ook als het ouder is – vaak vroeg op? Ook dit kan wijzen op hoogbegaafdheid. Hun hoofd gaat moeilijk uit en ze blijven maar denken en overdenken. In de ochtend staan ze meteen β€˜aan’.

10. Gevoelig
Naast slim, zijn hoogbegaafde kinderen vaak ook erg gevoelig. Zij vinden het heel belangrijk wat anderen vinden en willen en hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze zijn vaak heel zorgzaam en denken veel verder en complexer na. Hierdoor kunnen ze ook veel beren op hun weg zien, β€œWat als…”

11. Hyperconcentratie
Hoogbegaafde kinderen kunnen zich enorm goed concentreren als ze iets interessant vinden.
Kan je kind urenlang geconcentreerd werken aan een opdracht of een puzzel, eindeloos spelen met de Lego? Dit zou een teken van hoogbegaafdheid kunnen zijn.

Heb jij twijfels of er bij jullie kind sprake is van hoogbegaafdheid of vragen hoe je jullie kind zo goed mogelijk kan begeleiden, neem dan contact met mij op. Want net als bij elk ander kind is geen hoogbegaafd kind hetzelfde.

Terug naar het overzicht