Ik Leer Leren training | Tea Adema

Ik Leer Leren training: handvatten voor makkelijker en efficiënter leren 

Ik leer leren training

De Ik Leer Leren training is géén huiswerkbegeleiding, maar richt zich op de voorwaarden om te kunnen leren. Wat heb je allemaal nodig om goed tot leren te komen. Kinderen ontdekken in 5 bijeenkomsten van 1,5 uur, hun persoonlijke leerstijl en leervoorkeuren en maken zich leermethodes eigen die het best passen bij hun eigen voorkeuren en sterke kanten. Daarom is het effect van de training blijvend, ook in latere school- en opleidingsjaren. Dit is een landelijk gegeven training, ontwikkeld door Kindercoach Tea Adema. Door de juiste oefeningen en vraagstellingen leren kinderen nadenken over zichzelf en hun eigen gedrag.

In de training komen alle aspecten van leren aan bod:

 • Leerstijl: wat is je talent en hoe zet je dit effectief in?
 • Leerstrategie: hoe pak je leerwerk, maakwerk en rekenwerk slim aan?
 • Concentratie: hoe blijf je bij de les en hoe houd je het vol?
 • Faalangst: hoe ga je om met spanning en stress?
 • Motivatie: wat doe je met ‘geen zin’ en saaie lessen?
 • Plannen: hoe organiseer je je huiswerk, taakopdrachten en vrije tijd?
 • Evalueren: hoe pak je je zaken aan en hoe kan het beter?

Al tijdens het volgen van de training halen kinderen concrete, betere leerresultaten: ze halen hogere cijfers, krijgen grip op faalangst, kunnen zich beter concentreren, leren beter plannen en krijgen meer motivatie om te leren.

Ook ouders krijgen meer inzicht in hoe hun kind het leren kan aanpakken en hoe ze daarbij kunnen helpen. Ook begrijpen ze meer van hun eigen manier van leren: veel ouders zeggen dat ze de kennis uit Ik Leer Leren graag 30 jaar eerder hadden willen hebben…

Voor wie is de training Ik Leer Leren?

Ik Leer Leren is een training voor kinderen en jongeren die vastlopen in hun schooltaken. Het programma is geschikt voor:

 • Kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool
 • Brugklassers
 • Hoogbegaafde kinderen

Bij welke leerproblemen helpt deze training?

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom kinderen en jongeren worstelen met leren en hun schooltaken. De training Ik Leer Leren helpt bij het ontdekken van de persoonlijke leerstijl en reikt de methodes aan die daar het best bij aansluiten. Maar wat vaker terugkomt is dat in één van onderstaande punten het struikelblok blijkt. Daar gaan we dan ook mee aan de slag!

 • Motivatie: de wil om ergens voor te gaan, ook als je nog niet precies weet waarom. Om dan toch een doel voor jezelf te stellen.
 • Mindset: het vermogen om door te zetten als het tegenzit, als het moeilijk is, of veel, of saai, of als de leraar ‘stom’ of ‘irritant’ is, de groeimindset.
 • Zelfreflectie: het vermogen om na te denken over hoe het gaat en waar nodig je tactiek aan te passen.

Wat bereik je er allemaal mee?

Beter inzicht, meer motivatie om zelfstandig aan de slag te gaan. Veelal halen kinderen hogere cijfers na het doen van deze training. ​Je kind leert dat het zelf verantwoordelijk is voor wat het voor school doet. En hoe het zelf meer plezier krijgt in het leren.

Ze leren ook:

 • wat hun kwaliteiten en talenten zijn, waar ze goed in zijn
 • wat hun natuurlijke leerstijl is en hoe ze daar het beste gebruik van kunnen maken
 • met positieve gedachten zonder faalangst gemotiveerd te werk gaat en afleiding kunnen weerstaan
 • hoe ze het praktisch allemaal plannen en organiseren
 • hoe ze de verschillende vakken goed ​in hun geheugen krijgen gestampt.

Aanvullende losse workshop op ‘Ik Leer Leren-training.

Workshop ‘Examen- en toets voorbereiding‘: op een gedegen manier en zonder stress voorbereiden op examenweken en toets weken.

Downloads

De Cornell methode om aantekeningen te maken en Werkblad Cornell methode 

Deze methode helpt je heel goed bij het voorbereiden op een toets, maar zorgt er ook voor dat je de materie zelf beter snapt. Door deze methode worden op een slimme manier hoofd- en bijzaken van elkaar gescheiden. Belangrijke sleutelwoorden, namen en begrippen komen ordelijk bij elkaar te staan. Je leert al doende belangrijke zaken te onderscheiden en krijgt overzicht. Makkelijk voor de aantekeningen tijdens de les maar ook als je zaakvakken als aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, filosofie, economie, maatschappijleer of godsdienst/levensbeschouwing moet leren.

Leren valt en staat toch met een goede planning, in het document Weekplanning staan tips om zelf een goede haalbare planning te maken. Zowel voor je reguliere huiswerk als voor het plannen voor een toets. Ik zeg expres haalbare planning want daar gaat het vaak fout, uren zitten blokken is niet alleen vermoeiend en demotiverend maar je hoofd kan maar een beperkte tijd actief informatie opnemen. Kijk snel welke tips ik voor je heb!

Dagelijks huiswerkplanner

Oefeningen Executieve Functies Prioriteiten stellen en Plannen

Data van de groepstraining?

Kijk in de agenda wanneer er weer een training gepland staat. Liever individuele begeleiding, dat kan natuurlijk ook. Aanmelden kan via de agenda, een mail naar nienke@kienkids.nl of via het contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Ervaringen

“Ik heb veel aan de ‘Ik leer leren-training’ gehad. De oefening over motivatie vond ik het nuttigst. Ik motiveer mezelf nu meer om aan het werk te gaan. Tussendoor even met de hond knuffelen en dan weer verder. Concentratie was geen probleem voor mij maar starten lukt nu veel beter”

“Ik deed de ‘ik leer leren training’ toen ik in groep 7 zat. Dat raad ik zeker aan! Ik heb geleerd goed te plannen en dat ik niet te veel op één dag moet plannen, zodat ik mij aan mijn planning kan houden. Volgend jaar ga ik naar het voortgezet, dan is het handig dat ik al kan plannen en leren”

“Mijn dochter (13, 1e klas gymnasium) liep even helemaal vast, omdat ze achterstanden had opgelopen. Op de basisschool was ze al vaker tegen haar perfectionisme aangelopen en ik wist dat ik haar niet goed kan bereiken op die momenten. Nienke heeft via beeldbellen de kern van het probleem van het moment blootgelegd. Samen met mijn dochter heeft ze een schema gemaakt, waarmee dochter weer binnen een paar dagen grip had op haar studie en weer vol zelfvertrouwen verder kon. In een paar dagen was de onzekerheid weg en was mijn kleine meid weer ontspannen. Dankjewel Nienke”

“Ik verwachte vooraf dat de training leuk zou zijn (dat was het ook). Ik denk dat het wel goed is gegaan, ik besteed nu veel meer tijd aan het plannen en mijn cijfers zijn beter. De oefening over faalangst met de cijferpuzzelstukjes op de grond, vond ik het nuttigst”

“Ik heb mezelf al veel meer leren kennen, veel meer inzicht in mezelf. Het gaat al veel beter! Ik ben blij dat ik gegaan ben. De oefening met de dieren en de cijferpuzzelstukjes op de grond vond ik het nuttigst. Ik heb beter leren plannen en andere manieren geleerd om te leren”

“In mijn pianolespraktijk heb ik bij een piano leerling duidelijk het positieve effect gemerkt van de Ik Leer Leren training die zij volgde bij Kien Kids. Ik zie meer toewijding en zelfvertrouwen, waarmee ze met meer vrolijkheid en lichtheid tevoorschijn komt als zelfstandige en sterke persoonlijkheid!”