Mijn kind is bang in het donker
Het is niet ongebruikelijk voor kinderen om angst voor het donker te ervaren, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de nachten langer zijn. Kinderen zijn vaak bang in het donker om verschillende redenen, die te maken hebben met hun ontwikkelingsfase en verbeeldingskracht.
Enkele veelvoorkomende redenen waarom kinderen bang in het donker kunnen zijn:
- Onbekendheid: Het donker verandert de omgeving die ze normaal gesproken kennen in iets onbekends. Schaduwen vallen net anders en hun kamer is in grijs- en zwarttinten gehuld. Kinderen hebben vaak de neiging bang te zijn voor wat ze niet kunnen zien of begrijpen.
- Verbeeldingskracht: De levendige verbeeldingskracht van kinderen kan hen ertoe brengen zich voor te stellen dat er enge of denkbeeldige wezens in het donker zijn. Monsters, spoken of andere enge figuren kunnen in de geest van een kind gemakkelijk tot leven komen.
- Gebrek aan controle: In het donker hebben kinderen minder controle over hun omgeving. Het onvermogen om duidelijk te zien wat er om hen heen gebeurt, kan een gevoel van kwetsbaarheid en angst veroorzaken.
- Scheidingsangst: Het donker kan het gevoel van scheiding van de ouders versterken, vooral als het kind gewend is om in een lichte omgeving bij de ouders te zijn. De afwezigheid van ouders in het donker kan de angst vergroten.
Om kinderen te helpen omgaan met hun angst voor het donker, is het belangrijk om begripvol en geduldig te zijn. Moedig je kind aan om openlijk over zijn angsten te praten. Luister begripvol en bevestig hun gevoelens (let hierbij op dat je niet de angst bevestigd). Vermijd het bagatelliseren van de angst, maar benadruk dat het normaal is en dat je er bent om te helpen.
Vertel dat je in de buurt bent en nodig je kind uit om te gaan slapen. Geef aan dat je zo nog even langskomt en doe dat dan ook. Zo weet je kind dat het niet alleen is.
Verdere tips om te ondersteuning:
Nachtlampje of deur op een kier: Het gebruik van een zacht nachtlampje kan de kamer verlichten, een gevoel van veiligheid bieden. Ook het lichte schijnsel van het licht achter de deur kan de kamer net iets verlichten en tevens kan de open deur een gevoel van afgesloten zijn verminderen.
- Routine: Het instellen van een vaste bedtijdroutine met rustige activiteiten kan je kind helpen te ontspannen. Het creëert een gevoel van veiligheid en comfort juist omdat het voorspelbaar en terugkerend is.
- Positieve associaties: Probeer positieve associaties met het donker te creëren, bijvoorbeeld door samen een rustgevend verhaal te lezen voor het slapengaan of samen het heelal te bewonderen en te onderzoeken hoe het komt dat de sterren schijnen.
- Voed de angsten niet: Als je als ouders samen met je kind de kamer gaat verkennen voordat het tijd is om naar bed te gaan of als je nog even onder het bed kijkt of de kastdeur opent om te checken of er echt geen monster in zit, dan bevestig je onbewust dat er iets spannends in de kamer kan zijn. Help je kind te begrijpen wat echt is en wat niet. Bied geruststelling door te benadrukken dat ze veilig zijn.
Laat je kind weten dat bang zijn voor het donker een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van een kind is en vaak na verloop van tijd vanzelf afneemt.
Hoe kan ik jullie helpen
Heb je vragen of wil je weten hoe ik jullie kan helpen, mail dan naar nienke@kienkids.nl, vul het contactformulier in of stuur een whatsapp. Je kan ook bellen naar telefoonnummer 06-46 226 356.