Hoe help ik mijn lerende puber

Hoe help ik mijn lerende puber? Met een uitgestreken gezicht en schouderophalend staat je kind voor je, het is het einde van de toetsweek. “Ik weet niet hoe het ging, denk wel goed. Boeit me niet zo eigenlijk”. Je voelt een irritatiekriebel opkomen, hoezo die nonchalante houding waarom dringt het belang van goede cijfers nou niet door? Betere cijfers betekend betere kansen en later een betere baan. Hoe vaak moet je dat nou nog uitleggen.

Het liefst wil je je kind alle wijsheid alvast meegeven, alle inzichten die jij gedurende je leven al hebt opgedaan. Als je de last kon overnemen deed je dat direct. Maar de waarheid is, je kind zit helemaal niet op jouw mening of jouw bemoeizucht te wachten. Stiekem weet je dat ook wel, want al jouw goedbedoelde adviezen worden altijd met gezucht, rollende ogen of gebrom ontvangen. En hoe ouder de puber wordt hoe ongezelliger de feedback op onze goedbedoelde sturing.

DE STURENDE OUDER

Sturen, dat is wat je als ouder bij je puber nog probeert, je wilt je kind blijven sturen, zoals je dat gewend bent al jaren te doen. Als je kind klein is, is het zelfs wenselijk om het bij de hand te nemen en door het leven te leiden. Maar je puber zit juist in een heel andere fase, die probeert zelfstandig te worden en een eigen identiteit op te bouwen, eigen keuzes te maken. Bij jouw hulp voelt het zich weer een klein kind en dat is het natuurlijk niet meer. Vandaar een heftig tegengeluid en volop weerstand.

WAT WIL JE KIND DAN WEL

Je kind wil zelf ontdekken, zelf keuzes maken en er zelf achter komen dat sommige keuzes minder handig waren. Consequenties leren hanteren, vallen en weer opstaan. Het heeft jouw vertrouwen en liefde nodig om dit te kunnen doen.

En dan kan het gebeuren dat zij een jaartje over moet doen op school of hij een keer te veel drinkt op een feestje en van zijn fiets valt. Maar in zeven sloten tegelijk zal het echt niet zomaar lopen.

HOE HELP JE ALS OUDER JE LERENDE PUBER

Jij als ouders staat aan de zijlijn, je bent er gewoon, stelt en bewaakt de grenzen van veiligheid. Geef adviezen als daarom wordt gevraagd, houdt soms wijselijk je mond of luistert en troost als het even totaal anders loopt. Je bespreekt de consequenties van keuzes, zodat je kind weloverwogen keuzes leert maken. Je laat los en klaagt tegen je partner of vrienden hoe ontzettend lastig dit proces voor je is. Zo help je je lerende puber.

En is loslaten echt ontzettend moeilijk voor je, onderzoek dan je eigen pijn of zoek iemand die jou daarbij kan helpen.

Meer weten of gewoon even sparren? Neem dan contact met mij op. Dit kan via het contactformulier, per mail of whatsapp.

Terug naar het overzicht