september, 2022

12sep15:00Begrijpend lezen training - Alle teksten de baas!Begrijpend lezen training - Alle teksten de baas!

Event Details

DE BEGRIJPEND LEZEN TRAINING ‘ALLE TEKSTEN DE BAAS!’

Deze super leuke begrijpend lezen training ‘Alle teksten de baas!’ bestaat uit 6 lessen van anderhalf uur waarin we in groepjes van 4-6 kinderen aan de slag gaan. Tijdens de lessen leren ze door middel van een 6 stappenstrategie een Begrijpend lezen training alle teksten de baastekst te overzien, verschillende lees strategieën toe te passen, vragen te maken bij een tekst en nog veel meer. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan.

In 6 stappen leren de kinderen hoe ze door saaie, lange teksten kunnen komen en deze te begrijpen en te onthouden. Door met kleuren te werken, krijgen ze meer inzicht in de tekst.

Mindmappen is ook een onderdeel dat regelmatig wordt gebruik. Daarom is deze methode voor zowel Beelddenkers als Taaldenkers zeer goed in te zetten.

WAAROM IS BEGRIJPEND LEZEN EIGENLIJK BELANGRIJK?

Begrijpend lezen is de basis voor vrijwel alle schoolvakken. Denk bijvoorbeeld een de verhaalsommen bij rekenen, daarin is het begrijpen van de tekst en het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaal in elkaar zit pas daarna kun je bezig gaan de som uit te rekenen. Begrijp je het verhaal niet dan kun je de som ook niet goed maken. Daarom gaan we hier ook mee aan de gang en oefenen we samen hoe je de som uit het verhaal kan halen.

Ook bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, biologie is het begrijpen van de tekst belangrijk. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat… maar begrijpen niet wat ze leren. Bovendien kunnen deze kinderen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand. Als leerlingen niet goed begrijpend kunnen lezen, kan dat voor problemen zorgen in het Voortgezet Onderwijs. We kijken samen ook naar hoe je tijdens de lessen op het VO het beste aantekeningen kan maken.

Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter! Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat (het begrijpend lezen) is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen essentieel.

WAT BEREIK JE MET DEZE TRAINING?

In de training leert het kind hoe je op een makkelijke manier teksten kunt lezen, begrijpen en onthouden. Hierdoor heeft het meer grip op de tekst en eventuele vragen die naar aanleiding van de tekst gesteld worden. Dit motiveert en vergroot het zelfvertrouwen en leidt tot betere resultaten. Het kind leert wat signaalwoorden zijn, vergroot zijn/haar woordenschat en kan synoniemen in teksten vinden. Omdat we ook oefenen met Cito teksten, leren de kinderen omgaan met de vraagstelling die Cito hanteert.

Tijdens de training houd ik goed in de gaten wat elk kind nodig heeft. Waar het wat extra kan gebruiken geef ik oefeningen voor thuis mee. Omdat het kind huiswerk mee naar huis krijgt en we dit gezamenlijk inplannen, leert het kind ook al wat plannen en organiseren. Leerlingen in groep 8 of het VO leren tevens hoe ze het beste aantekeningen tijdens de lessen kunnen maken.

WAT GAAN WE DOEN

Les 1: Leesmanieren, ogen trainen, voorstellingsvermogen trainen, Stap 1-3 Alle Teksten De Baas

Les 2: Stap 4-6 Alle Teksten De Baas, ogen en nauwkeurigheid

Les 3: Multiplechoicevragen, woordenschat, synoniemen en woordenboek

Les 4: Verwijswoorden en verbindingswoorden

Les 5: Inzicht in vragen en aanpak van vragen

Les 6: Stap 1-6 herhalen, toepassen bij andere vakken en toetsen leren

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X